UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Verschil tussen glucose en fructose m.b.t. de bloedsuikerspiegel en leververvetting

Gepubliceerd op: 13-09-2017

Hoe kan je lever vervetten van fructose? Wat heeft het drinken van vruchtensap hiermee te maken? Wat is het verschil tussen fructose en glucose mbt de bloedsuikerspiegel?

Koolhydraten

De koolhydraten die in onze voeding zitten bestaan uit suikers. Deze kunnen uit enkelvoudige suikers bestaan:

  • Glucose
  • Fructose
  • Galactose

Daarnaast kunnen ze ook uit meervoudige suikers bestaan door de enkelvoudige suikers met elkaar te combineren:

  • Sacharose: ook wel witte suiker, combinatie van gelijke hoeveelheden glucose en fructose
  • Maltose: bestaat uit 2 glucosemolekulen
  • Lactose: combinatie van glucose en galactose

Dan heb je ook nog zeer complex samengestelde koolhydraten (oligoscacchariden) die opgebouwd zijn uit 3-9 enkelvoudige suikers. Deze zijn moeilijk te verteren. Voorbeelden hiervan zijn de vezels lignine en cellulose.

 

Bloedsuikerspiegel

Wanneer je koolhydraten eet komen deze suikers met de vertering in je bloed terecht. Het constant houden van je bloedsuikerspiegel is van levensbelang omdat bv je hersenen constante aanvoer van glucose moeten hebben. Wanneer je veel suiker zoals glucose binnenkrijgt stijgt de bloedsuikerspiegel snel en zal je lichaam hierop reageren door de aanmaak van het hormoon insuline. Deze zorgt ervoor dat de suiker wordt opgenomen in onze lichaamscellen en dus het suikerniveau weer in je bloed daalt. Bestaat je maaltijd echter uit voldoende vezels, bv groenten (waar dus ook suiker in zit, maar dan lange ketens!), dan blijft de bloedsuikerspiegel nagenoeg constant.

Wanneer het lichaam vaak en veel snelle koolhydraten aangeboden krijgt zal er ook vaak insuline gemaakt moeten worden. Bij grote hoeveelheden suiker in je bloed wordt eigenlijk teveel insuline aangemaakt waardoor je dus daarna te weinig suiker in je bloed krijgt. Dit is de welbekende dip die veel mensen ervaren na het eten van een maaltijd waarin veel snelle koolhydraten zitten (dit zijn dus de suikers die uit korte ketens zijn opgebouwd). Je reageert hierop door weer naar eten te grijpen zodat je je beter voelt. Dit heet ook wel hyperinsulinemie en is de voorloper van insulineresistentie. Bij insulineresistentie zijn de cellen als het ware ‘doof’ geworden voor hormoon insuline, er moet steeds meer aangemaakt worden om het bloedsuiker weer naar het juiste niveau te krijgen. Je kunt dit vergelijken met een sleutel die heel vaak in het slot heeft gezeten, deze doet het uiteindelijk dan ook niet meer goed.

 

Wanneer de bloedsuikerspiegel constant verhoogd is zullen de suikermolekulen die in het bloed zitten een reactie aangaan met eiwitten. Er worden dan toxische (giftige) stoffen gevormd, ook wel AGE’s genoemd (Advanced Glycation Endproducts), misschien beter bekend als glycatie (Maillard reactie). Dit kun je zien doordat je dan versneld verouderd, bruine vlekken op de huid krijgt en in de lenzen van ogen. Vooral bij diabetespatienten speelt dit een grote rol, waardoor uiteindelijk nieren problemen gaan krijgen (nierinsufficiëntie)

 

Glucose laat bloedsuikerspiegel het hardste stijgen, fructose veel minder

Glucose laat de bloedsuikerspiegel het hardste stijgen van de suikers die er zijn. Fructose daarentegen beïnvloedt de bloedsuikerspiegel veel minder. Mooi, zou je denken, vooral bij mensen die insulineresistentie hebben of diabetes type 2.

 

Fructose heeft een grotere zoetkracht dan glucose

Dit betekent dat je minder ervan nodig hebt om hetzelfde te proeven. Hier maken fabrikanten dan ook graag gebruik van om dit toe te voegen aan hun produkten (‘natuurlijke suikers’)

 

Leververvetting

Echter aan fructose kleven weer andere nadelen. Fructose veroorzaakt namelijk een veel hogere leverbelasting. Dit komt omdat fructose eerst door de lever moet worden omgezet in glucose. Bij grote hoeveelheden fructose kan de lever het aanbod niet aan en zal hij het om gaan zetten in cholesterol. Als dit vaak gebeurd gaat je lever vervetten. Je hebt meer kans op overgewicht en daarnaast heb je een verhoogde kans op alvleesklierkanker en nierstenen.

 

Waar zit fructose in?

Als er op verpakking staat dat er natuurlijke suikers toegevoegd zijn, dan is dat vaak fructose.

Daarnaast zit het bv in honing en fruit. In fruit zitten echter grote verschillen mbt de hoeveelheid fructose die erin zit.

 

Hoeveel fructose kan je lichaam verwerken per dag?

Je lichaam kan maximaal 35 gram per dag verwerken, ofwel 250 gram per week. Dit gaat sneller dan je denkt. Hier enkele voorbeelden:

  • Een eetlepel honing is al 10 gram fructose.
  • Vruchtensappen en smoothies hebben hoge concentraties fructose, ongeveer 20 gram voor 1 glas (200ml)
    • Als je fruit gewoon eet, dus niet in sap, krijg je in verhouding minder fructose binnen. Je eet ook niet even 2 sinaasappels op, terwijl je dit in een glas wel opdrinkt.
  • Zie ook de volgende link voor meer fructose gehaltes http://www.natuurdietisten.nl/files/Fructosegehalte%20tabel%202015.pdf
  • Zie ook : http://www.ikeetkoolhydraatarm.nl/alles-over-suiker/hoeveel-gram-fructose-zit-erin-fruit/