UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Wat is ontstekingsremmende en wat is ontstekingsbevorderende voeding?

Gepubliceerd op: 09-11-2017

De basis van veel Westerse ziekten zijn ontstekingen. Wist je dat je met de juiste voeding deze ontstekingen kunt remmen of juist kunt bevorderen? Wat je dan het beste kunt eten en wat je beter kunt laten staan lees je in deze blog.

 

De basis van veel Westerse ziekten zijn ontstekingen. Alle ziekten die eindigen op -itis betekenen ontsteking, maar ook kanker, hart- en vaatziekten, de ziekte van Alzheimer en diabetes zijn ontstekingsziekten.

Als het lichaam een ontsteking heeft betekent dat toxinen (giftige stoffen) opgeruimd worden, dus een ontsteking heeft wel degelijk een functie. Echter het is niet de bedoeling dat er structureel een ontsteking blijft bestaan.

Door het hebben van ontstekingen verouderd ons lichaam ook sneller. Dit komt omdat bij ontstekingen vrije radicalen vrij komen, deze tasten weefsels aan en zorgen zo voor veroudering. Vrije radicalen kunnen overigens geneutraliseerd worden door antioxidanten (vitamines, sporenelementen) die met name in groenten zitten.

 

Wat kunnen de oorzaken van ontstekingen zijn?

 

Deze kunnen divers zijn:

  • Verkeerde voeding
  • Stress
  • Voedselallergie
  • Overgewicht
  • Disbalans in de darmen
  • Darmproblemen (zoals een leaky gut - lekkende darm)
  • Verzuring van het lichaam

 

In deze blog ga ik in welke invloed voeding heeft op ontstekingen.

 

Welke voeding zorgt ervoor dat ontstekingen kunnen ontstaan in het lichaam?

  • Te weinig inname van vezels
  • Tekort aan visolie
  • Tekort aan vitaminen, mineralen en fytonutriënten (dit zijn delen van de plant die een positief effect hebben op onze gezondheid)
  • Teveel koolhydraten eten
  • Teveel eiwitten eten
  • Te weinig groente en fruit in het voedingspatroon
  • Suiker, ook een teveel aan natuurlijke suikers (denk aan zoete fruitsoorten)
  • Teveel verzadigd vet (dit zit mn. in vlees, kaas en cacao)
  • Teveel linolzuur, dit zit in zonnebloemolie en brood
  • Gluten, deze zitten met name in tarwe
  • Wanneer je meer eet dan je spijsvertering aankan
  • Koolzuurhoudend water omdat dit verzurend werkt en ontstekingen kan veroorzaken
  • Het hormoon insuline, wat in grote hoeveelheden gemaakt wordt bij het eten van suiker en snelle koolhydraten (wit brood, witte pasta en witte rijst)
  • Voedingsstress, wanneer je voedsel eet wat je lichaam niet kan verteren
  • Verzuring van het lichaam. Zie ook de blog over verzuring van je lichaam

 

Zoals je ziet bestaat ons Westerse voedingspatroon veel uit bovenstaande ingrediënten. In het Oosten wordt niet voor niets gezegd: De beste dokter staat in de keuken!

 

Welke voeding remt ontstekingen en voorkomt acute en chronische ontstekingen?

  • Omega 3 vetzuren (EPA en DHA), dit zit in vette vis (zalm, makreel, tonijn). Indien je te weinig vette vis binnen krijgt kun je overwegen om een voedingssupplement hiervan te nemen. Neem dan wel een goede van bv. het merk Orthica omdat hier veel meer werkzame stoffen in zitten in vergelijking met huismerken van bv. een kruidvat.
  • Alfalinoleenzuur, dit zit in spinazie, postelein, pijnboompitten en walnoten
  • Extra vierge olijfolie
  • Antioxidanten, deze komen vooral in groenten voor. Probeer elke dag te streven naar een groente inname van 400 gram!
  • Ui en knoflook en dan vooral bij rauw gebruik
  • Specerijen en kruiden zoals kurkuma, oregano, gember, mosterzaad, tijm, salie, koriander, rozemarijn, munt en bieslook. In plaats van pakjes en zakjes te gebruiken kun je deze kruiden gebruiken zodat je je lichaam helpt.

 

Stel dat je veel last van ontstekingen hebt, dan kun je dit met de juiste voeding aanpakken. Dit vraagt natuurlijk wel discipline, maar als je je daarna beter voelt is het dat dubbel en dwars waard!

Als voorbeeld: Stel je hebt last van een chronische ontsteking. Probeer dan alle zuivel, granen, fruit en vlees een tijd te schrappen uit je voeding. Eet vooral vette vis, wild, veel groenten en eventueel wat zaden. De groenten niet rauw, maar gestoomd of roergebakken in extra vierge olijfolie, roomboter of kokosvet bakken zodat het makkelijker verteerd kan worden en minder energie kost voor het lichaam. Daarnaast kan het verstandig zijn om supplementen te slikken ter ondersteuning van het genezingsproces.