UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Het belang van goed kauwen

Gepubliceerd op: 23-10-2018

Ons spijsverteringsstelsel werkt ingenieus. En dat is maar goed ook, want via onze voeding komen stoffen ons lichaam binnen die niet altijd even goed voor ons zijn. Denk hierbij aan ziekteverwekkers, bacteriën, parasieten of schimmels. Ons lichaam heeft zich daar zo op aangepast dat hij weet wat hij daarmee moet doen. De komende blogs ga ik uitleggen wat het belang is van elk stukje spijsverteringsstelsel, welke klachten kunnen ontstaan bij niet goed functioneren van dat specifieke stukje en wat je er zelf aan kunt doen. We starten hierbij bij het begin: de mond.

 De mond

De spijsvertering begint al in de mond. En dat is ook vaak waar het bij de meeste mensen fout gaat….. Want wie neemt nu echt de tijd om rustig te eten, zijn eten goed te kauwen? Juist door goed te kauwen wordt de voeding in kleine stukjes gemalen waardoor de spijsverteringsenzymen in je mond de eerste vertering al kunnen starten van de koolhydraten. Als je dus niet goed kauwt, mis je deze belangrijke stap al en kan dit in je verdere darmkanaal voor een vervelend opgeblazen gevoel zorgen. Als je daar dus last van hebt, begin dan eerst maar eens met rustig te eten en je eten goed te kauwen.

 

Dus last van oprispingen , opgeblazen gevoel of winderigheid?

Start eerst eens met het goed kauwen van je voedsel!

 

Daarnaast zit in het speeksel antibacteriële stoffen die bacteriën doden die in onze voeding zitten. Nog een reden dus om goed te kauwen omdat het speeksel dan goed met het voedsel vermengd raakt.

Als je verder in je mond kijkt, zit daar natuurlijk de tong. De tong proeft of ons voedsel in orde is. Als het bedorven is herkent je lichaam dit en zal je het weer uitspugen. Tevens zit daar ook de eerste bescherming tegen ongewenste indringers, het immuunsysteem. Dit checkt of het voedsel in orde is. Als er ziekteverwekkers zitten stuurt hij ‘mannetjes’ om ze te doden.

Samenvattend de taak van de mond

  • Vermalen van voedsel zodat spijsverteringsenzymen kunnen beginnen met de vertering van koolhydraten
  • Antibacteriele stoffen in het speeksel doden bacterien die niet thuis horen in ons lichaam
  • Je proeft of het voedsel in orde is
  • Het immuunsysteem zit in de keelholte, die checkt of er gemene indringers zijn en komt zo nodig in actie

Waar moet je dus op letten

  • Neem de tijd voor je maaltijd. Alleen in rust worden spijsverteringsenzymen geproduceerd. In geval van stress wordt dit niet gedaan en dus je voedsel niet goed verteerd
  • Kauw je voedsel goed in je mond, 20 keer per hap. Dan wordt het goed vermalen en vermengd met de spijsverteringsenzymen. Dit kan klachten als oprispingen, opgeblazen gevoel en winderigheid verminderen.