UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Je wilt graag weten wat jouw gezondheidsstatus is?

Jij wilt graag inzicht of jouw huidige leefstijl bijdraagt tot gezond ouder worden. Is hetgeen wat je eet passend voor jouw lichaam in deze leeftijdsfase? Beweeg je voldoende? Hoe zit het met je slaap? Heb je voldoende ontspanning of sta je stijf van de stress? Deze onderwerpen en nog een aantal andere passeren de revue.

Het intakegesprek gebruiken we om jouw huidige leefstijl in kaart te brengen. Afhankelijk van jouw vraagstelling en/of behoefte kunnen diverse onderzoeken aangevraagd worden om te kijken hoe het zit met jouw huidige leefstijl.

Vanuit mijn werk op de Leefstijlpoli in het Anna Ziekenhuis heb ik veel ervaring met het geven van leefstijladvies aan de hand van bloedonderzoeken. Een van de onderzoeken die we doen daar is onderzoek naar insulineresistentie. Dit is een aandoening die veel voorkomt bij mensen (zeker als er sprake is van overgewicht).

Insulineresistentie is een aandoening waarbij de cellen in je lichaam minder goed reageren op insuline, het hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd en helpt bij het transporteren van glucose (suiker) uit het bloed naar de cellen. Wanneer je cellen minder gevoelig zijn voor insuline, kan je lichaam meer insuline produceren om hetzelfde effect te bereiken. Uiteindelijk kan dit leiden tot een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes vergroot.

Oorzaken van insulineresistentie:

  • Overgewicht, vooral buikvet: Buikvet kan ontstekingsstoffen produceren die de werking van insuline verstoren.

  • Genetische factoren: Erfelijkheid kan een rol spelen.

  • Ongezonde voeding: Vooral een dieet rijk aan suikers, bewerkte koolhydraten en transvetten kan bijdragen.

  • Beperkte fysieke activiteit: Lichamelijke inactiviteit kan bijdragen aan insulineresistentie.

Symptomen van insulineresistentie:

De symptomen van insulineresistentie kunnen subtiel zijn en ontwikkelen zich vaak langzaam. Veel mensen merken mogelijk niet meteen iets, maar na verloop van tijd kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

  1. Vermoeidheid: Door insulineresistentie wordt glucose niet effectief door de cellen opgenomen, wat kan leiden tot een chronisch gevoel van vermoeidheid.

  2. Toename van buikvet: Insulineresistentie kan leiden tot ophoping van vet rond de buik, wat een risicofactor is voor andere gezondheidsproblemen.

  3. Verhoogde dorst en frequent urineren: Door de verhoogde bloedsuikerspiegel probeert het lichaam het overtollige glucose uit te scheiden via de urine, wat kan leiden tot overmatige dorst en frequent urineren.

  4. Hongergevoelens: Insulineresistentie kan ervoor zorgen dat je vaak honger hebt, omdat de cellen niet genoeg glucose kunnen opnemen, waardoor het lichaam signalen van energiegebrek afgeeft.

  5. Donkere huidvlekken (Acanthosis nigricans): Dit is een aandoening waarbij de huid op bepaalde plekken, zoals de nek, oksels of knieën, donker en dikker wordt. Dit komt vaak voor bij insulineresistentie.

  6. Verhoogde bloeddruk: Insulineresistentie kan gepaard gaan met verhoogde bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

  7. Hoge triglyceriden en lage HDL-cholesterol: Insulineresistentie kan leiden tot een ongezond lipidenprofiel met verhoogde triglyceriden en verlaagd goed cholesterol (HDL).

  8. Slecht slapen: Insulineresistentie kan het slaapritme verstoren, wat kan bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid en uitputting.

Met bloedonderzoek naar insulineresistentie kan bepaald worden of er sprake is van insulineresistentie. Met de uitslagen van deze onderzoeken wordt een behandelplan op maat gemaakt