UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Brandend maagzuur? Dit kan ook door een tekort aan maagzuur zijn...

Gepubliceerd op: 05-02-2020

Bij brandend maagzuur wordt vaak gedacht dat dit komt omdat de maag teveel maagzuur aanmaakt. Maar dat dit zomaar anders kan zijn zal ik je uitleggen.

Tussen de slokdarm en maag zit een sluitspier. De pH van de maag (ofwel de zuurgraad) beïnvloedt de sterkte van deze sluitspier. Hoe lager de pH, dus hoe zuurder de inhoud van de maag, hoe sterker deze sluitspier is aangespannen. Er is dus minder kans dat er zure maaginhoud de slokdarm ingaat.

Hoe hoger de pH, dus hoe minder zuur het maagzuur, hoe meer ontspannen deze sluitspier is. Er kan dus makkelijker maaginhoud terug de slokdarm instromen. Dit voel je dan als brandend maagzuur. Er is dus een tekort aan maagzuur. Echter de reguliere zorg behandelt deze meestal met maagzuurremmers. Terwijl je hiermee dus nog minder maagzuur hebt. Dit kan juist andere problemen geven.

Hoe kun je nu weten of je teveel of te weinig maagzuur hebt? Dit kan door een simpele test.

Simpele test om te kijken of je te weinig maagzuur hebt:

Let op: niet uitvoeren bij acute maagontsteking en maagzweren

Betaine HCl tabletten bevatten maagzuur. Hiermee kun je testen of je te weinig maagzuur hebt.

Neem bij de hoofdmaaltijd (met de meeste eiwitten) een capsule betaine HCl (650-750mg, liefste met pepsine).

  • Krijg je een brandend, warm of zurig gevoel in de maag: geen gebrek aan maagzuur
  • Gebeurt er niets: verhoog dan de volgende dag de hoeveelheid naar 2 capsules. Doe dit elke dag net zolang totdat je een brandend gevoel krijgt. De hoogste dosis zonder brandend gevoel is dan de dosis die je nodig hebt. Je hebt dan dus een tekort aan maagzuur