UA-97226585-1
Een gezond, fit lijf begint niet op je bord, maar in je brein. Want wat je denkt, voelt en gelooft heeft ook weer enorme invloed op hoe je eet, waarom je eet en of je veranderingen volhoudt. Je mindset, zelfbeeld en onbewuste patronen sturen vaak je gedrag zonder dat je het doorhebt. Als je écht iets wilt veranderen, heb je dus niet alleen een voedingsschema nodig – je hebt inzicht nodig in wat jou van binnen beweegt.
Op wat voor manier kan je psyche invloed hebben op je gewicht:
1. Emotioneel eten: Ken je dat? Niet alleen eten uit honger, maar ook vanuit verveling. Of stress, verdriet of angst? Het kan leiden tot overeten, vooral van comfortfood. Om dat tegen te gaan, is het belangrijk om alternatieven te vinden, zoals mindfulness en meditatie. En dat niet helpt, is het goed om de oorzaak te achterhalen, bijvoorbeeld met een familieopstelling.
2. Mindset en overtuigingen: Wat je denkt ben je zelf. Dus als je denkt "ik kan het niet", zal er grote kans niets veranderen! Het aannemen van een ‘ik kan het’ mindset, kan je helpen om door te zetten, zelfs bij tegenslagen.
3. Gewoontes en routines: Gewoonten zijn sterk geworteld in je psyche. Regelmatig snacken, of dingen eten waarvan je wéét dat ze niet goed voor je zijn, kunnen het moeilijk maken om letterlijk lekker in je vel te komen zitten. Het doorbreken van oude gewoonten en het aanleren van nieuwe gezonde gewoonten kan tijd en geduld kosten.
4. Zelfcontrole en motivatie: Zelfcontrole speelt een sleutelrol. Het kan moeilijk zijn om nee te zeggen tegen verleidingen, vooral als je gestrest bent of niet gemotiveerd voelt. Haalbare doelen stellen, je voortgang bijhouden, en het belonen van jezelf helpen. Écht! 😊
5. Slaap en stress: Wist je dat slecht slapen zorgt dat je niet afvalt? Of juist teveel? Ja dus! Oververmoeidheid kan net als stress je hormonale balans door elkaar schoppen. En dat beïnvloedt weer die eetlust! Vooral de wens om calorierijk voedsel te eten. Stress kan de productie van het hormoon cortisol verhogen, wat je trek in suiker- en vetrijke voeding vergroot. Wat je darmbioom weer aantast… Voel je ‘m? Goed slapen en je stress managen is dus cruciaal voor succesvol afvallen. Lees hier meer over de relatie tussen stress en de darmen.
6. Lichaamsbeeld: Wat jij van je lichaam vindt kan heel veel invloed hebben op je relatie met eten. Bijvoorbeeld wat je van je eten wel of niet ‘accepteert’, of juist vasthoudt en niet meer loslaat. Een negatief lichaamsbeeld kan leiden tot ongezonde diëten of eetstoornissen. Een flinke portie zelfliefde met een sausje van koestering zijn daarom hoofdingrediënten voor gezond en duurzaam gewichtsverlies.