De rol van vetten in het remmen of bevorderen van ontstekingen in het lichaam
De rol van vetten in het remmen of bevorderen van ontstekingen in het lichaam
Gepubliceerd op: 20-10-2017
Vetten spelen een rol in het bevorderen of het remmen van ontstekingen. Welke vetten hebben hier dan invloed op? Hoe kun jij er zelf voor zorgen dat je minder last van ontstekingen krijgt door de juiste vetten in te nemen?
Het belang van de juiste verhouding tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren
Vetten spelen een rol in het bevorderen of het remmen van ontstekingen. Vetten vormen nl. de basis van hormoonachtige stoffen, de zogenaamde prostaglandines. Prostaglandines zijn weefselhormonen die van alles regelen in je lichaam.
Van prostaglandines bestaan 3 typen:
Type 1 en 3 zorgen voor een goede (hormonale) gezondheid:
Ze remmen ontstekingen
Zorgen voor een gezonde huid
Zorgen voor vruchtbaarheid
Zorgen dat de bloeddruk omlaag gaat
Zorgen voor gezondheid van hart en bloedvaten, van goede cholesterolgehalte
Zorgen voor een goede weerstand
Zorgen voor een goede (hersen)ontwikkeling van kind en baby
Een overmaat aan type 2 veroorzaakt allerlei klachten:
Chronische ontstekingen
Allergieën
Astma, bronchitis
Pijn
Zwelling
Koorts
Eczeem
En andere ziekten.
Belangrijk dus om vooral type 1 en type 3 aan te maken en type 2 zo min mogelijk.
Misschien goed te weten dat wanneer je medicatie slikt zoals paracetamol, corticosteroïden, ibuprofen en diclofenac, dat deze medicatie de aanmaak van prostaglandines beïnvloeden. De aanmaak van type 2 wordt hierdoor namelijk geremd. Je bent dan de brand aan het blussen, zonder de bron aan te pakken. Hoe je dat dan kunt doen, lees je hier verder.
Zoals gezegd worden prostaglandines van vetten gemaakt, om precies te zijn omega 3 en omega 6 vetzuren. Je lichaam kan ze zelf dus niet aanmaken, het zal via de voeding binnen moeten komen.
In ons Westerse voedingspatroon is de inname van omega 6 vetzuren oververtegenwoordigd. En juist deze disbalans tussen omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren geeft type 2 achtige klachten. Vaak worden deze dus ‘opgelost’ door het geven van paracetamol of corticosteroïden. Je pakt echter de bron niet aan waardoor de klachten blijven bestaan. Bij een juiste balans tussen de omega-6 (ontstekingsbevorderend) en omega-3 vetten (ontstekingsremmend) is deze productie in evenwicht. Echter ons Westers voedingspatroon bevat veel te veel omega-6 in verhouding tot omega-3 vetten. In plaats van de juiste verhouding 1:1 is dit 1:20 (dus 20 keer zoveel omega 6 vetzuren).
Vooral linolzuur krijgen we via het Westers eetpatroon veel binnen. Dit zit in:
Zonnebloemolie
Vooral de voedingsmiddelenindustrie maakt hier veelvuldig gebruik van. Als er ‘plantaardige olie’ op de verpakking staat wordt daar vaak zonnebloemolie mee bedoelt.
In tapenade’s en pesto’s zit ook vaak zonnebloemolie. Olijven en pijnboompitten bevatten de juiste vetzuren, echter er wordt de verkeerde olie aan toegevoegd. Als je hem zelf zou maken met extra vierge olijfolie zou je een goede bron van de juiste vetten binnenkrijgen.
Maisolie
Margarine
Halvarine
Bakboter, braadvetten
Kant- en klaarprodukten
Saffloerolie
Sojaolie
Pindaolie
In brood zit ook linolzuur, dus wanneer je veel brood eet, krijg je ook veel linolzuur binnen
Welke vetten kun je beter eten daarvoor in de plaats:
Olijfolie (niet heter dan 160 graden), roomboter of kokosvet om in te bakken
Over rauwkost of salade: extra vierge olijfolie
Geen margarine (vanwege transvetten), maar roomboter op brood
Lijnzaadolie (alleen koud!) over je ontbijt, maar heeft vrij specifieke smaak waar je van moet houden. Lijnzaad (hele pitten, geen halve vanwege oxidatie) over je ontbijt is wel lekker.
1-2 keer per week vette vis (zalm, sardientjes, tonijn, haring) om aan omega-3 vetten te komen. Dit zijn essentiële vetzuren die het lichaam zelf niet kan aanmaken.
Belangrijk om te weten dat je alleen met het eten van de juiste vetten er nog niet bent. De omega 3 vetzuren en 6 vetzuren kunnen nog in type 2 worden omgezet door andere factoren:
Tekort aan vitamines en mineralen, die van belang zijn naar de omzetting van de juiste type prostaglandines
Door stress. Stress verbruikt nl. dezelfde vitamines en mineralen en zal ze dus zo wegsnoepen.
Door het eten van transvetten. Deze verstoren de aanmaak van type 1 en 3 prostaglandines
Transvetten zitten in producten die door de fabriek worden gemaakt.