Eczeem is een ziekte waarbij de huid in een chronische ontstekingsreactie is. Dit geeft jeuk en roodheid van de huid. Vaak zie je dat mensen die last hebben van eczeem ook gevoeliger zijn voor astma, hooikoorts, voedselallergieën en/of last hebben van een droge huid. Sommige mensen hebben hun leven last van dit probleem.
Er kunnen meerdere factoren spelen bij eczeem, waaronder:
Onderzoeken laten zien dat wanneer er minder diversiteit van het microbioom is (dat wil zeggen minder verschillende goede darmbacteriën) er meer kans is op het ontwikkelen van eczeem. Minder diversiteit kan ontstaan door stress, verkeerde voeding en gifstoffen.[1] Zo zijn er bijvoorbeeld minder bifidobacterien en bacteriodetes bij kinderen met eczeem. Ook wanneer bepaalde bacterien zoals Clostridium, Staphylococcen Aureus of E. coli te veel aanwezig waren, zorgde dit vaker voor eczeem.
Vaak hebben mensen met eczeem allergische reacties op stoffen of voeding (de zng. IgE gemedieerde allergische reactie)[2]. Deze kunnen gemeten worden in het bloed. Het kan dus raadzaam zijn om dit uit te laten zoeken wanneer je last hebt van eczeem. Geregeld zijn de boosdoeners zuivel, tarwe, citrusvruchten en/of eieren.
Vaak worden verlaagde vitamine D waarden gevonden bij patiënten met eczeem (25 OH vit. D gemeten)[3]. In een onderzoek (weliswaar bij Aziatische kinderen) kwam naar voren dat de klachten van eczeem verminderen na vitamine D suppletie (1000 eenheden per dag)[4]
Zorg voor voldoende vezels: neem 400-500 gram groenten per dag. Dit zijn oplosbare vezels die erg belangrijk zijn voor een goed werkende darm. Darmbacteriën eten namelijk de vezels en maken hier kortketenboterzuur van, dit is een energiebron voor de darmwandcellen. Je kunt het dus zien als voeding voor de darmbacteriën. Hoe meer je er hebt hoe beter ook je immuunsysteem in de darmen werkt.
Zorgen dat je voeding eet die je slijmvlieslaag weer opbouwt in de darm. De slijmvlieslaag speelt een grote rol in ons immuunsysteem. Hoe beter je hiervoor zorgt, hoe beter je immuunsysteem werkt in de darmen. De volgende voedingsmiddelen zorgen voor betere opbouw van de slijmvlieslaag:
Eiwitten: vette vis (sardientjes, makreel), heilbot, witvis, kip, kalkoen, rundvlees, eieren, geitenyoghurt, linzen, hazelnoten, paranoten, pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, paddenstoelen
Vermijden van mais en glucosestropen gemaakt van mais (HFCS)
Vermijden van suiker, alcohol en geraffineerde producten (waar de vezels uit gehaald zijn)
Vermijden van E-nummers
Het vermijden van nachtschades kan ook helpen: aardappel, tomaat, paprika, aubergine, rode en groene peper)
Suppletie
Naast voeding kan suppletie ook helpen eczeem te verminderen. Een goede multivitamine en mineralencomplex en visolie zouden hier ondersteunend bij kunnen werken. Uit ervaring weet ik dat het juiste supplement een groot verschil kan maken of het werkt of niet. Laat je goed informeren en koop niet zonder je erin verdiept te hebben.
Vitamine D kun je bij de huisarts laten prikken om te kijken of je hier voldoende van hebt. Mijn ervaring is dat veel mensen een vitamine D tekort hebben (in zijn algemeenheid en niet specifiek mensen met eczeem heb ik het dan over). Vitamine D is in ieder geval een vitamine wat je bijna het gehele jaar zou moeten slikken om hier voldoende van binnen te krijgen. Als je in de zomer alleen in de zon komt met zonnebrandcreme, raad ik je aan om het in de zomer door te slikken.
Stress
Zoals op zoveel dingen in ons lijf heeft stress ook geen goede invloed op eczeem. Een stressvol leven is helaas niet mogelijk voor de meeste onder ons. Wat je wel kunt doen is bewuste keuzes maken waardoor stress kan verminderen.
Wat geeft je energie en wat kost je energie? Wat kun je schrappen en wat kun je meer gaan doen zodat je minder last van de energievreters hebt
Zijn er mensen in je omgeving die je leegzuigen? Wordt het misschien tijd om daar wat meer afstand van te nemen?
Wat geeft jouw leven zin? Doe je dit vaak genoeg? Of blijft het bij dromen?
Ga eens wat vaker een blokje om. Zodra je in de natuur bent gebeurt er van alles in je lichaam, waaronder de stresshormonen die dalen. Je komt heerlijk ontspannen thuis.
Zie jij het glas halfvol of half leeg? Probeer zaken eens wat vaker van de positieve kant te bekijken. Daar word je een vrolijker mens van.
Hoeveel rustmomentjes heb jij op een dag? En dan bedoel ik echt rust, dus niet even je appjes checken of op facebook of instagram kijken. Als jij tot rust komt, komt ook je lichaam tot rust en dat heeft een positief effect op jouw gezondheid.
Mochten bovenstaande tips niet voldoende helpen, dan kan het raadzaam zijn om eens een darmonderzoek te laten uitvoeren met daarnaast een voedingsintolerantieonderzoek.
[4] Camargo CA, Ganmaa D, Sidbury R et al. Randomized trial of vitamin D supplementation for winter-related atopic dermatitis in children. J Allergy Clin Immunol October 2014 Volume 134, Issue 4, Pages 831–835