Door stress kun je in een vicieuze cirkel belanden waarbij je steeds meer gaat eten en dus aankomt in gewicht.
Wanneer je niet lekker in je vel zit, je je vermoeid voelt en last hebt van bloedsuikerspiegelschommelingen die bij chronische stress horen, dan zijn we snel geneigd voeding te pakken die ons weer blij maakt: voeding waar vet en suiker in zit. Denk aan energierepen, energiedrankjes, suiker, chocolade, alcohol, frisdrank, veel brood, pasta en witte rijst. Dat smaakt lekker en we krijgen er weer energie van. Er komt snel suiker vrij en dat zorgt voor energie! Echter daarna volgt weer een suikerdip en dan ga je weer naar voeding grijpen. Je krijgt dus al snel teveel voeding binnen
Daarnaast zijn er nog andere voedingsmiddelen die ervoor kunnen zorgen dat we ons fijn gaan voelen:
gluten (met name tarwe)
melk
soja.
In ons Westerse voedingspatroon zitten deze 3 voedingsmiddelen in overvloed. Onze darmen kunnen deze overvloed echter niet aan en de stoffen worden niet goed afgebroken. Er ontstaan dan exorfinen, die op de receptoren van endorfinen gaan zitten. Endorfinen zorgen voor een blij gevoel, wat je bijvoorbeeld krijgt na het sporten of na een orgasme. Deze exorfinen zorgen dus voor hetzelfde gevoel. Dus blijven we van tarwe, zuivel en soja eten omdat ons dat een lekker gevoel geeft! De neiging om te gaan overeten ligt dan op de loer omdat je steeds meer ervan nodig hebt om hetzelfde geluksgevoel te ervaren.
Hoe kun je dan toch goed voor jezelf zorgen in zo’n stressvolle periode?
Als je weet dat je een drukke periode hebt, probeer dan vooruit te koken en maaltijden in te vriezen zodat je toch wat gezonds op tafel kunt zetten.
Zorg voor voldoende inname van groenten, liefste 400 gram per dag. Als we last van stress hebben verbruiken we veel vitamines en mineralen. Deze moeten wel aangevuld worden.
Bovendien zitten in groenten ook veel vezels, deze zijn nodig als voeding voor de darmbacteriën zodat deze je voeding weer goed verteren.
Probeer af te wisselen in de groenten, bv zoveel mogelijk verschillende kleuren. Dan heb je meteen ook meer afwisseling.
Eet het liefste de groenten gestoomd of roergebakken. Rauwe groenten zoals een salade kost veel meer energie om te verteren.
Denk ook aan het toevoegen van kruiden en specerijen. Veel kruiden en specerijen hebben een positieve werking op ons lichaam. Zo zijn er een aantal die bv. ontstekingen remmen.
Eet iedere dag een biologisch eitje in een stressvolle periode. In een ei zitten alle aminozuren (om eiwitten van te maken) die je nodig hebt. Daarnaast bevat het cholesterol, dit is de bouwstof voor cortisol, het stresshormoon. Dus noodzakelijk om voldoende cortisol aan te kunnen maken.
Stress kost veel magnesium en vitamine C
Het is raadzaam om in stressvolle perioden extra magnesium bij te slikken. Zeker als je last van spierkrampen hebt, dit is een teken van magnesiumtekort.
Tijdens stressvolle periodes heb je meer vitamine C nodig. Dit kan je lichaam niet zelf aanmaken. Via de voeding krijg je dan te weinig binnen om aan de vraag te voldoen. Het is dan raadzaam om extra vitamine C bij te slikken.