UA-97226585-1
Door onze stresshormonen kunnen we ons lekker voelen. We hebben meer energie, een groter uithoudingsvermogen, kunnen ons beter concentreren en zijn creatiever. Echter er zit ook een keerzijde aan deze medaille. Wat de negatieve effecten zijn van stress op je gewicht en bv. rimpels kun je lezen in deze blog.
Vanuit de oertijd speelt ons stresssysteem in ons lichaam een belangrijke rol. Zodra er gevaar dreigde (denk aan gevaarlijke dieren in die tijd) kwam ons lichaam in actie om zichzelf in veiligheid te brengen. Dit door de aanmaak van adrenaline (om snel in actie te komen) en cortisol (stresshormoon om langer in actie te kunnen blijven).
Ondanks dat we in het dagelijkse leven nauwelijks nog echte gevaarlijke situaties voorkomen, reageert ons lichaam nog wel steeds hetzelfde als vroeger op stressvolle situaties. Denk aan een druk gezinsleven, drukke baan, de hoge eisen die we onszelf in deze maatschappij stellen, we willen voldoende sporten, een leuk sociaal leven en zo proberen we alle ballen in de lucht te houden. De reden dat we dit vol kunnen houden is omdat ons stresssysteem ongemerkt aan blijft staan.
Om dit te kunnen begrijpen is een kleine uitleg over de werking van ons stresssysteem op zijn plaats. Cortisol (het stresshormoon) heeft eigenlijk 2 belangrijke functies:
Dit is te zien aan de hand van de volgende kenmerken:
Wanneer je een of meerdere kenmerken herkent is de kans groot dat je stress hebt. Belangrijk dus om te onderzoeken waar deze stress door komt en er op een flexibele manier mee te leren omgaan zodat je bv geen espresso nodig hebt om de dag door te komen of alcohol in de avond om ontspanning te verkrijgen.
Waar krijg je energie van? Voed je jezelf voldoende hiermee?
Wat kost je energie? Hoe komt het dat je deze energievreters toe laat in jouw leven?