UA-97226585-1
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg

Hoe je door stress dik wordt en rimpels krijgt

Gepubliceerd op: 27-06-2017

Door onze stresshormonen kunnen we ons lekker voelen. We hebben meer energie, een groter uithoudingsvermogen, kunnen ons beter concentreren en zijn creatiever. Echter er zit ook een keerzijde aan deze medaille. Wat de negatieve effecten zijn van stress op je gewicht en bv. rimpels kun je lezen in deze blog.

Hoe ons stresssysteem van nut was in de oertijd

 Vanuit de oertijd speelt ons stresssysteem in ons lichaam een belangrijke rol. Zodra er gevaar dreigde (denk aan gevaarlijke dieren in die tijd) kwam ons lichaam in actie om zichzelf in veiligheid te brengen. Dit door de aanmaak van adrenaline (om snel in actie te komen) en cortisol (stresshormoon om langer in actie te kunnen blijven).

 Ondanks dat we in het dagelijkse leven nauwelijks nog echte gevaarlijke situaties voorkomen, reageert ons lichaam nog wel steeds hetzelfde als vroeger op stressvolle situaties. Denk aan een druk gezinsleven, drukke baan, de hoge eisen die we onszelf in deze maatschappij stellen, we willen voldoende sporten, een leuk sociaal leven en zo proberen we alle ballen in de lucht te houden. De reden dat we dit vol kunnen houden is omdat ons stresssysteem ongemerkt aan blijft staan.

 

Waaraan kun je merken dat je stresssysteem aanstaat?

Om dit te kunnen begrijpen is een kleine uitleg over de werking van ons stresssysteem op zijn plaats. Cortisol (het stresshormoon) heeft eigenlijk 2 belangrijke functies:

 1. Het zorgt ervoor dat je energie krijgt door het laten stijgen van de bloedsuikerspiegel. Dit doet het door het afbreken van eiwitten.
 2. Het is een ontstekingsremmer. Als je gewond raakte in de oertijd moest het niet meteen gaan ontsteken waardoor je jezelf niet meer in veiligheid kon brengen.

 

Hoe kun je nu merken dat je een hoge aanmaak van cortisol hebt?

Dit is te zien aan de hand van de volgende kenmerken:

 • Hoge bloeddruk (naast cortisol wordt namelijk ook aldosteron aangemaakt dat ervoor zorgt dat de bloeddruk omhoog gaat om in actie te kunnen komen)
 • Ontstekingsreacties worden sterk onderdrukt. Als je bv nooit verkouden bent hoeft dat niet te betekenen dat je een goed immuunsysteem hebt, je kunt het dus ook onderdrukken door cortisol
  • Ben je bv ziek in het weekend als je rust neemt of wanneer je op vakantie gaat? Grote kans dat je dus je stresssysteem teveel aanspreekt
 • Spiermassaverlies omdat cortisol eiwitten in spieren omzet in suiker (glucose)
 • Toegenomen buikvet: de suiker die niet wordt gebruikt als energie wordt omgezet in vet
 • Dunne haren: de eiwitten die hierin zitten worden afgebroken om glucose van te maken
 • Laag libido: het stresssysteem is het meest dominante systeem van ons lichaam, de rest functioneert dan minder goed
 • Slaapstoornissen: dit komt omdat cortisol in de avond laag moet zijn om in slaap te kunnen vallen. Bij chronische stress is dit vaak te hoog waardoor het lastig wordt om in slaap te vallen.
 • Rimpels in huid: collageen in de huis wordt afgebroken om glucose van te maken

 

Wanneer je een of meerdere kenmerken herkent is de kans groot dat je stress hebt. Belangrijk dus om te onderzoeken waar deze stress door komt en er op een flexibele manier mee te leren omgaan zodat je bv geen espresso nodig hebt om de dag door te komen of alcohol in de avond om ontspanning te verkrijgen.

 

Een paar mooie vragen om over na te denken:

Waar krijg je energie van? Voed je jezelf voldoende hiermee?

Wat kost je energie? Hoe komt het dat je deze energievreters toe laat in jouw leven?