Hoe je succesvol kunt afvallen zonder honger te lijden
Hoe je succesvol kunt afvallen zonder honger te lijden
Gepubliceerd op: 03-01-2018
Jij wilt graag afvallen en hebt dit al diverse malen geprobeerd, zonder succes…. Sterker nog, je lijkt iedere keer meer aan te komen. Het lichaam wat jij graag wenst, lijkt steeds verder weg te liggen.
Wat als ik je nu vertel dat ik een methode gebruik die wel werkt en dat velen je al zijn voorgegaan en het wel gelukt zijn.
Lees in deze blog de 6 redenen waarom we niet afvallen en welke methode wel succesvol is gebleken.
Hoe komt het nu toch dat het steeds niet wil lukken? Lees hier de 6 redenen waarom we niet afvallen.
Waarom we niet afvallen:
Omdat onze hormonen uit balans zijn:
Ons honger en verzadigingsgevoel wordt bepaald door hormonen, nl. ghreline en leptine. Wanneer deze in balans zijn gaan we eten wanneer we honger hebben en stoppen we wanneer we ons verzadigd voelen. Echter bij veel mensen zijn deze hormonen uit balans met als gevolg dat we veel meer eten dan we daadwerkelijk nodig hebben. Hoe dikker je wordt hoe meer deze hormonen uit balans zijn.
Wanneer de vrouwelijke geslachthormonen uit balans zijn, dat wil zeggen wanneer er teveel oestrogeen is ten op zichten van progesteron, hebben we ook de neiging om aan te komen (met name de billen, benen en borsten)
Het hormoon waar we misschien nog wel het meeste van aankomen in insuline. Wanneer onze bloedsuiker hoog is (o.a. door het eten van snoep, cake, gebak, wit brood, witte rijst, veel aardappelen) wordt in eerste instantie glucose (suiker) in de lever opgeslagen als glycogeen. Wanneer deze voorraden vol zitten wordt het door de vetcellen opgeslagen als vet. Je komt dan met name aan rondom je middel.
Door stress maakt het lichaam cortisol aan om ervoor te zorgen dat we op de juiste manier met stress om kunnen gaan. Cortisol zorgt ervoor dat het bloedsuiker omhoog gaat zodat we energie krijgen om met de stress te kunnen omgaan. Echter in onze maatschappij staan we chronisch onder stress wat betekent dat de bloedsuiker dus telkens omhoog gaat. Ook hier geldt weer dat het teveel aan suiker eerst wordt opgeslagen in de glycogeenvoorraden in de lever en daarna als vet in de vetcellen. Je komt dan mn. aan rondom je middel.
Vaak speelt een vertraagde schildklierwerking ook een rol. Met name als je al veel diëten gevolgd hebt (waarbij je te weinig gegeten hebt). De schildklier gaat hierdoor trager werken waardoor je stofwisseling in rust vertraagt (en je dus aankomt)
Herken je de volgende symptomen: moeheid, aankomen, vochtophopingen (onder de ogen, in enkels bv), koude handen en voeten, haaruitval, obstipatie, depressieve klachten, verhoogd cholesterol. Dan is de kans aanwezig dat je een vertraagde schildklierwerking hebt.
Omdat we te weinig bewegen
Om je basaalmetabolisme te verhogen (is de stofwisseling in rust) is het belangrijk om aan sport te doen. Als je weet dat hoe meer spieren je hebt hoe hoger je basaalmetabolisme is, kun je wel bedenken dat krachttraining dus een hele goede manier is om dit basaalmetabolisme te verhogen. Dit betekent dus dat je in rust meer gaat verbranden.
Omdat je denkt dat je al gezond eet
Lees jij alle etiketten van produkten die jij koopt? Weet jij hoeveel suiker je binnenkrijgt zonder dat je dit door hebt?
Ons Westerse eetpatroon bevat veel koolhydraten in de vorm van brood, aardappelen en pasta. Elke keer als je dit eet, maakt je lichaam insuline aan. Zoals je boven hebt kunnen lezen zorgt dit ervoor dat je aankomt.
Drink je veel smoothies met fruit? Op deze manier krijg je heel veel suiker binnen, dat ook weer opgeslagen wordt als vet. Probeer de hoeveel fruit die je in een smoothie stopt maar eens in een keer op te eten. Dit is vaak teveel en geeft dus ook aan dat je dat eigenlijk niet moet doen.
Je drinkt vruchtensappen uit pak. Kijk maar eens op de etiketten hoeveel suiker erin zit. Ook hier gaat je insulinespiegel van omhoog.
Je let op het aantal calorieën, bent de hele dag calorieën aan het tellen. Omdat vetten veel calorieën bevat worden deze vaak geschrapt. Maar vetten zijn de grondstoffen voor onze hormonen, dus worden deze te weinig aangemaakt bij een vetarm dieet. Als je op de juiste manier eet, hoef je geen honger te lijden en je valt nog af ook!
Omdat je last hebt van stress
Zoals eerder aangegeven wordt bij stress het hormoon cortisol aangemaakt. Dit zorgt voor stijging van de bloedsuikerspiegel. Het hormoon insuline zorgt er dan weer voor dat dit zakt, teveel aan suiker wordt dan opgeslagen als vet
Zolang je niets aan je stressniveau doet zal je nooit het hele probleem kunnen aanpakken. Stressreductie speelt dus een grote rol in het afvalverhaal!
Omdat je te weinig slaapt
In je slaap herstelt je lichaam en is de produktie van bv het groeihormoon en testosteron op z’n hoogste. Dit zorgt voor een goede hormonale balans
7-8 uur slaap per nacht zijn nodig om dit te bereiken
Omdat je geen realistische kijk hebt op afvallen
Veel mensen denken dat wanneer je begint met afvallen dat de kilo’s eraf vliegen. Wanneer dit niet gebeurd raken ze de moed kwijt. Bij crashdieten raak je zeker deze kilo’s snel kwijt, maar je brengt ook je hormonen uit balans. De schildklier vertraagt en daardoor gaat je lichaam nog meer vet opslaan als je weer normaal gaat eten. Bij de hormoonfactormethode (wat eigenlijk niet eens een dieet is, want je zult geen honger lijden) raak je de kilo’s ook kwijt, dit gaat echter veel langzamer en het mooie is: het resultaat is blijvend als je op deze manier blijft leven
Welke methode werkt dan wel?
De hormoonfactormethode is een methode bedacht door Ralph Moorman. Hierin worden hormonale disbalansen aangepakt door het aanpassen van de leefstijl.
Wat houdt het hormoonfactormethode dan in? Er staan 3 pijlers centraal, nl. voeding, beweging en stressreductie. Hier deel ik wat tips met jou zodat je vast aan de slag kunt gaan
Voedingstips:
Eet zo onbewerkt mogelijk, dus zoveel mogelijk groente en fruit onbespoten. Landbouwgiffen verstoren nl. de hormonale balans
Zorg voor een stabiele bloedsuiker: dus niet teveel koolhydraten en combineer deze altijd met groenten
Eet minimaal 400 gram groenten per dag. Maak er een gewoonte van om bij de lunch ook groente te eten. Zorg dat je ook veel groene groenten eet. Vrouwelijke hormonen worden dan beter afgebroken door de lever (en de hormonale balans verbetert dus daardoor)
Let op met wat je eet of dat je ook verdraagt
Drink max. 2 koppen koffie per dag. Koffie zorgt er nl. voor dat er meer stresshormonen (cortisol) aangemaakt worden. En zoals je gelezen hebt kom je daarvan aan
Zorg voor voldoende vezelinnamen. Veel mensen denken dat je dit doet door brood, pasta en zilvervliesrijst te eten. Maar de meeste en beste vezels krijg je binnen door groenten. Dus nog een reden om meer groenten te eten.
Drink max. 2 glazen alcohol per week. Alcohol zorgt nl. voor meer oestrogeen in het bloed en verergert zo dus hormonale klachten bij vrouwen (hevige menstruatiebloedingen, PMS). Daarnaast verlaagt het het testosterongehalte.
Beweegtips:
Ga voor krachttraining, 2-3 in de week. Zorg dat je echt traint en jezelf uitdaagt. Een trainingsprogramma van 45 minuten per keer is voldoende
Zorg dat je iedere dag een half uur beweegt
Stressreductietips:
Ga voor jezelf eens na waar jij energie van krijgt en wat je energie kost
Kun jij energievreters weghalen uit je leven zodat er meer balans komt?
Geen dure produkten van een bepaald merk die je moet aanschaffen om af te vallen
Een bewezen methode die succesvol is gebleken
Geen tijdelijke oplossing, maar voor de rest van je leven
Persoonlijk begeleidingstraject om jou te helpen op de momenten waarop je het moeilijk hebt
Wil jij ook aan de slag met deze succesvolle methode om af te vallen?
Dan gaan wij samen aan de slag om te kijken:
Waar jouw hormonale disbalansen zitten die jouw problemen veroorzaken
Wat jouw leefstijl met deze problemen te maken heeft
We gaan met de oorzaken aan de slag zodat jij op het juiste gewicht komt en meer energie krijgt!
Ja, ik wil aan de slag! Stuur een mailtje via http://vitalieet.nl/contact/ of neem vrijblijvend contact op voor meer informatie met Karin (06-16249501).