UA-97226585-1
Als je je huid wilt genezen, begin dan met je darmen te genezen.
Er lopen heel wat mensen rond met huidproblemen. Vooral wanneer dit in het gezicht is, kan dit erg vervelend zijn. We gaan dan op zoek naar cosmetische middelen die de huid verbeteren. En dit helpt (deels) zolang je dit blijft gebruiken. Maar waarom zou je niet op zoek gaan naar de oorzaak van de huidproblemen?
Deze oorzaak ligt vaak in de darmen. Hoe je huid eruit ziet is eigenlijk een weerspiegeling van hoe het ervoor staat binnen in je darmen. Als je onze darmen zou uitsmeren zijn ze zo groot als een voetbalveld, een enorm groot oppervlakte dus. En op dat enorm grote oppervlakte kan dus ook veel mis gaan. Vaak begint het al met de verkeerde voeding. Doe daar nog wat stress bij (waar we allemaal last van hebben) en je hebt al snel een disbalans in je darmen. Er zijn dan onvoldoende goede darmbacteriën aanwezig om de bad guys te bevechten en deze hebben een kans om zich te gaan vestigen in de darm. Wanneer de slijmvliezen van de darm aangetast worden (door kleine ontstekingen), bestaat de kans dat er kleine openingen ontstaan tussen de darmcellen (hyperpermeabele darm). Hierdoor kunnen grotere stukken voeding, bacteriën en andere stoffen die anders niet door de darmwandcellen zouden zijn opgenomen. Ons immuunsysteem gaat hierop reageren omdat dit stoffen zijn die niet herkend worden. Als het immuunsysteem reageert, doet dit het met een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie kan zich op andere plaatsten uiten: bijholtes, longen, blaas, vagina en de huid. En zo kan een probleem in de darmen zich dus uiten in een probleem met de huid. Denk aan Rosacea, eczeem, psoriasis en acne.
De basis van een gezonde darm is de juiste voeding. Dit is voeding met veel vezels (uit groenten en fruit), weinig vlees, omega-3 vetzuren (uit vette vis of uit goede supplementen), geen suikers, producten met een lage glycemische lading (die weinig invloed hebben op de bloedsuikerspiegel)
Laten we eens kijken naar de huidziekte Rosacea. Rosacea is een ontstekingsziekte van de huid. Mensen gebruiken hier vaak cremes en antibiotica voor om de klachten te verminderen. Je pakt hier echter niet de oorzaak mee aan.
De precieze oorzaak van deze ziekte is niet bekend. Wel is bekend dat meerdere factoren hier een rol in kunnen spelen:
Een andere huidaandoening die veel voorkomt is acne. Ook bij acne is er vaak een oorzaak te vinden in de darm:
Psoriasis is een chronische huidaandoening. Hoe kan je deze huidaandoening bekijken vanuit de darm:
Eczeem (atopisch dermatitis) in relatie tot de darm:
Samenvattend is het dus van belang om ontstekingen van binnen uit te remmen. Voeding voor gezonde darmen is daarbij een belangrijke eerste stap. Dit kan door:
Voedingsintoleranties kunnen ook ontstekingen veroorzaken, dus het kan de moeite waard zijn om dit via bloedonderzoek uit te laten zoeken. Zo kom je erachter of je misschien wat eet, wat de huidklachten verergert.
Als de klachten nog niet voldoende afnemen door andere voeding is het raadzaam om te kijken hoe het met jouw darmen gesteld is. Zodat je de oorzaak van het probleem gaat aanpakken. Dit kan heel gemakkelijk via ontlastingsonderzoek inzichtelijk gemaakt worden (zo is meetbaar of je de helicobacter pylori hebt of een SIBO). Met een persoonlijk plan van aanpak kunnen de darmen weer hersteld worden en zo de huidproblemen verminderd worden.
Genoemde onderzoeken zijn via VitaliEet te regelen.
Verder kun je je laten adviseren door een huidcentrum welke producten het beste zijn voor jouw huid en je huid van buitenaf laten aanpakken.
Zie bijvoorbeeld http://www.hetregionaalhuidcentrum.nl/pagina/58
Bronnen:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042414/
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25653855
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456568
[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042414/#CR15
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6198846
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769025/
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21916275
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210645/
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28225957
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29937554
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/#B105
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997090/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021588/
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5540349/
[16]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997090/