UA-97226585-1
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg
 • darkblurbg

Huidproblemen en de darmen

Gepubliceerd op: 10-04-2019

Als je je huid wilt genezen, begin dan met je darmen te genezen.

Er lopen heel wat mensen rond met huidproblemen. Vooral wanneer dit in het gezicht is, kan dit erg vervelend zijn. We gaan dan op zoek naar cosmetische middelen die de huid verbeteren. En dit helpt (deels) zolang je dit blijft gebruiken. Maar waarom zou je niet op zoek gaan naar de oorzaak van de huidproblemen?

Hyperpermeabele darm

Deze oorzaak ligt vaak in de darmen. Hoe je huid eruit ziet is eigenlijk een weerspiegeling van hoe het ervoor staat binnen in je darmen. Als je onze darmen zou uitsmeren zijn ze zo groot als een voetbalveld, een enorm groot oppervlakte dus. En op dat enorm grote oppervlakte kan dus ook veel mis gaan. Vaak begint het al met de verkeerde voeding. Doe daar nog wat stress bij (waar we allemaal last van hebben) en je hebt al snel een disbalans in je darmen. Er zijn dan onvoldoende goede darmbacteriën aanwezig om de bad guys te bevechten en deze hebben een kans om zich te gaan vestigen in de darm. Wanneer de slijmvliezen van de darm aangetast worden (door kleine ontstekingen), bestaat de kans dat er kleine openingen ontstaan tussen de darmcellen (hyperpermeabele darm). Hierdoor kunnen grotere stukken voeding, bacteriën en andere stoffen die anders niet door de darmwandcellen zouden zijn opgenomen. Ons immuunsysteem gaat hierop reageren omdat dit stoffen zijn die niet herkend worden. Als het immuunsysteem reageert, doet dit het met een ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie kan zich op andere plaatsten uiten: bijholtes, longen, blaas, vagina en de huid. En zo kan een probleem in de darmen zich dus uiten in een probleem met de huid. Denk aan Rosacea, eczeem, psoriasis en acne.

Voeding en de darmen

De basis van een gezonde darm is de juiste voeding. Dit is voeding met veel vezels (uit groenten en fruit), weinig vlees, omega-3 vetzuren (uit vette vis of uit goede supplementen), geen suikers, producten met een lage glycemische lading (die weinig invloed hebben op de bloedsuikerspiegel)

Rosacea

Laten we eens kijken naar de huidziekte Rosacea. Rosacea is een ontstekingsziekte van de huid. Mensen gebruiken hier vaak cremes en antibiotica voor om de klachten te verminderen. Je pakt hier echter niet de oorzaak mee aan.

De precieze oorzaak van deze ziekte is niet bekend. Wel is bekend dat meerdere factoren hier een rol in kunnen spelen:

 • Zo is bij mensen met Rosacea vaker de bacterie Helicobacter pylori gevonden. Epidemiologisch onderzoek heeft laten zien dat infectie met deze bacterie ervoor kan zorgen dat Rosacea zich kan ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat wanneer je deze bacterie aanpakt dat dit meer effect heeft dan de huid behandelen.[1] De conclusie uit deze onderzoeken is dat het zinvol is om te kijken of er een Helicobacter pylori infectie aan ten grondslag ligt en deze aan te pakken.[2]
 • Vaak zie je bij deze groep mensen ook te weinig aanmaak van maagzuur. Bij te weinig aanmaak van maagzuur wordt de voeding niet goed verteerd
 • Bij mensen met Rosacea komt vaker SIBO (Small Intestin Bowel Overgrowth) voor: overgroei van bacteriën in de dunne darm (ze horen met name in de dikke darm te zitten). Zo laat een studie[3] met rosacea patiënten zien dat ze vaker een overgroei van bacteriën hebben in het dunne darm kanaal. Wanneer deze bacteriële overgroei werd aangepakt, verdwenen ook de huidklachten.
 • Wanneer de lever overbelast is door toxines (gifstoffen), wordt dit in de bloedstroom terug gegeven. Het immuunsysteem gaat hierop reageren met ontstekingen. Deze ontstekingen kunnen zich weer uiten in de huid

Acne

Een andere huidaandoening die veel voorkomt is acne. Ook bij acne is er vaak een oorzaak te vinden in de darm:

 • Ook hier laat onderzoek een relatie zien tussen een Helicobacter pylori infectie en het hebben van acne[4]
 • In een studie[5] bij patienten met acne werden verhoogde waarden van LPS gevonden. Dit is de wand van gramnegatieve bacteriën die normaal gesproken in de darmen voorkomt en via de ontlasting afgevoerd moet worden. Bij een hyperpermeabele darm komt dit echter in de bloedbaan terecht wat een ontstekingsreactie van het immuunsysteem oplevert (en deze kan dus in de vorm van acne zich uiten)
 • Het eten van een Westers voedingspatroon kan klachten verergeren: het eten van vlees, zuivel en voeding met een hoge glycemische lading (de snelle suikers)[6] [7]. Wanneer er een voedingspatroon wordt genuttigd met lage glycemische lading verbeterden de klachten van acne[8].

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening. Hoe kan je deze huidaandoening bekijken vanuit de darm:

 • Ook hier werd een relatie gevonden tussen de Helicobacter pylori bacterie en de ernst van de psoriasis. Hoe ernstiger de psoriasis, hoe vaker deze bacterie werd aangetroffen[9] [10]
 • Er zijn relaties aangetoond tussen voeding en het hebben van psoriasis. Het grootste effect op het verminderen van psoriasis was het elimineren van alcohol, gluten en nachtschades. Daarnaast het toevoegen van omega-3 vetzuren, meer groente en vitamine D[11]
 • Een hyperpermeabele darm speelt ook hier een rol. In een onderzoek werd aangetoond dat er DNA van darmbacteriën in de psoriasis werd gevonden[12]. Deze bacterie kunnen de darm verlaten omdat de darm hyperpermeabel is geworden (ofwel verhoogd doorlaatbaar). Ze komen dan in de bloedbaan terecht.
 • Vaak worden verlaagde vitamine D waarden aangetroffen bij patiënten met psoriasis[13]

Eczeem

Eczeem (atopisch dermatitis) in relatie tot de darm:

 • Onderzoeken laten zien dat wanneer er minder diversiteit van het microbioom is (dat wil zeggen minder verschillende goede darmbacteriën) er meer kans is op het ontwikkelen van eczeem. Minder diversiteit kan ontstaan door stress, verkeerde voeding en gifstoffen.[14] Zo zijn er bijvoorbeeld minder bifidobacterien en bacteriodetes bij kinderen met eczeem. Ook wanneer bepaalde bacteriën zoals Clostridium, Staphylococcen Aureus of E. coli te veel aanwezig waren, zorgde dit vaker voor eczeem. (Deze bacteriën zijn te meten met een ontlastingsonderzoek)
 • Vaak hebben mensen met eczeem allergische reacties of stoffen of voeding (de zng. IgE gemedieerde allergische reactie)[15]. Deze kunnen gemeten worden in het bloed.
 • Vaak worden verlaagde vitamine D waarden gevonden bij patiënten met eczeem (25 OH vit. D gemeten)[16]

Conclusie

Samenvattend is het dus van belang om ontstekingen van binnen uit te remmen. Voeding voor gezonde darmen is daarbij een belangrijke eerste stap. Dit kan door:

Voedingsintoleranties

Voedingsintoleranties kunnen ook ontstekingen veroorzaken, dus het kan de moeite waard zijn om dit via bloedonderzoek uit te laten zoeken. Zo kom je erachter of je misschien wat eet, wat de huidklachten verergert.

Ontlastingsonderzoek

Als de klachten nog niet voldoende afnemen door andere voeding is het raadzaam om te kijken hoe het met jouw darmen gesteld is. Zodat je de oorzaak van het probleem gaat aanpakken. Dit kan heel gemakkelijk via ontlastingsonderzoek inzichtelijk gemaakt worden (zo is meetbaar of je de helicobacter pylori hebt of een SIBO). Met een persoonlijk plan van aanpak kunnen de darmen weer hersteld worden en zo de huidproblemen verminderd worden.

Genoemde onderzoeken zijn via VitaliEet te regelen.

Huidcentrum

Verder kun je je laten adviseren door een huidcentrum welke producten het beste zijn voor jouw huid en je huid van buitenaf laten aanpakken.

Zie bijvoorbeeld http://www.hetregionaalhuidcentrum.nl/pagina/58

 

Bronnen:

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042414/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25653855

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456568

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6042414/#CR15

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6198846

[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4769025/

[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21916275

[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210645/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28225957

[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29937554

[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5453925/

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/#B105

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997090/

[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6021588/

[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5540349/

[16]https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997090/