UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Leefstijltips om vetverteringsproblemen en cholesterolproblemen aan te pakken

Gepubliceerd op: 26-10-2017

Heb jij veel toiletpapier nodig om je billen afvegen? Dan zou je weleens een storing in de vetverwerking kunnen hebben. Wat kunnen hier de oorzaken van zijn en hoe kun je dan je leefstijl veranderen zodat je een goede vetvertering krijgt? Is verhoogd cholesterol wel echt een probleem? Wat is eigenlijk de onderliggende oorzaak hiervan en wat kun je zelf hieraan doen met je leefstijl?

Storingen in de vetvertering

Wanneer vet in de dunne darm aankomt wordt het daar vermengd met gal uit de galblaas. Gal zorgt ervoor dat de vetten opgesplitst wordt in kleinere deeltjes en dat daardoor de verteringsenzymen voor vetten (de zogenaamde lipasen) hun werk beter kunnen verrichten. Deze lipasen worden aangemaakt in de alvleesklier.

Wanneer vet niet goed verteert wordt, leidt dit tot plakkerige, vaak licht gekleurde, gelige ontlasting. Wanneer je dus veel toiletpapier nodig hebt om je billen af te vegen is de vetvertering niet op orde.

Mogelijke oorzaken storingen in de vetvertering

  • Er kunnen te weinig verteringsenzymen aangemaakt worden door de alvleesklier. Dit kan bv. komen omdat de alvleesklier overuren draait om aan de productie van insuline te voldoen (wat het geval is bij het eten van veel snelle koolhydraten). De productie van insuline gaat voor op de productie van verteringsenzymen. Een stabiele bloedsuiker is namelijk veel belangrijker voor het lichaam dan het eten dat verteerd moet worden (dat kan wachten).
  • Zijn er te weinig bouwstoffen aanwezig voor de aanmaak van verteringsenzymen? Hiervoor zijn aminozuren (eiwitten) en vitamines nodig. Komen deze niet via de voeding binnen of is er een probleem in de darmen waardoor het niet goed opgenomen wordt?
  • Is de lever overbelast door zijn vele taken die hij te verduren krijgt? Is er bijvoorbeeld sprake van veel alcoholgebruik, inname van medicatie, toxines, allerlei E-nummers die de lever af moet breken, etc. De lever maakt namelijk galzure zouten aan waaruit gal bestaat.
  • Heb je last van (chronische) stress? Bij stress is het sympatische deel (actie!) van het zenuwstelsel actief, de spijsvertering staat dan uit. Dan kan het zijn dat de kringspier (sphincter van Oddi) bij de alvleesklier niet kan ontspannen om de verteringsenzymen door te laten.

Wat kun je zelf hieraan doen m.b.t. leefstijl?

  • Zorg dat de alvleesklier geen overuren draait door de productie van insuline. Dit doe je door snelle koolhydraten te schrappen uit je menu (koeken, wit brood, witte pasta, snoep). Dus alles waar je bloedsuikerspiegel snel van stijgt (waar je dus snel energie van krijgt). Vervang dit door trage koolhydraten (de volkoren varianten). Verminder het aantal granen door meer groenten en eiwitten aan je voeding toe te voegen. Vergeet daarbij ook niet de goede vetten toe te voegen.
  • Zorg voor voeding dat voedt i.p.v. vult. Zorg dat je voldoende groenten (400 gram per dag) binnenkrijgt voor de vitamines en mineralen. Daarnaast voor de juiste eiwitbronnen zodat er voldoende bouwstoffen zijn om bv. hormonen aan te kunnen maken
  • Zorg voor ‘schone’ voeding, dus voor biologisch en wat je zelf maakt in de keuken i.p.v. uit pakjes en zakjes. Dan zitten er geen bestrijdingsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen en andere toevoegingen aan toegevoegd. Dit zijn stoffen waar het lichaam niets mee kan en dus zal dit door de lever eruit gehaald moeten worden. De lever heeft dan minder tijd voor andere taken zoals de aanmaak van galzuren zouten.
  • Stress en ontspanning zou in balans moeten zijn. Vraag jezelf af waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Is dit in balans? Of doe je meer dingen die je energie kosten? Hoe komt het dat je deze energievreters in je leven toelaat? Wat kun je veranderen om meer energie te krijgen? Wanneer mag jij van jezelf ontspannen? Helemaal niets doen?

Cholesterolproblemen

Cholesterol zit in vetten en oliën en is een bouwstof die ons lichaam nodig heeft.

De functies van cholesterol:

  • Helpt mee aan een goede doorlaatbaarheid van de celmembranen
  • Belangrijke stof voor hersen- en zenuwweefsel
  • Bouwstof voor Q10 (zorgt voor energie)
  • Bouwstof van vitamine D
  • Bouwstof van hormonen (o.a. de geslachtshormenen en cortisol, het antistresshormoon)
  • Bouwstof van neurotransmitters
  • Reparatie van de celwanden die zijn aangetast door bv ontstekingen
    • Ontstekingen van de vaatwanden kunnen ontstaan door een overmaat aan suiker in de voeding of door een disbalans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren

Waar zit cholesterol in?

80% van wat we nodig hebben wordt door de lever gemaakt en hergebruikt, dus rechtstreeks uit de voeding hebben we dit maar weinig nodig. Waar zit het in?

  • Voeding met veel verzadigd vet: vlees (m.n. varkensvlees, schapenvlees), eieren, schaaldieren, orgaanvlees, boter

Verschil tussen LDL en HDL cholesterol

LDL cholesterol is de cholesterol die van de lever naar het lichaam gaat om daar bv hormonen te maken of celwanden te herstellen. Wanneer er dus verhoogde vraag naar geslachtshormonen is zal er ook meer LDL het lichaam in gestuurd worden. Dit geldt ook bij ontstekingen, om de celwanden te repareren zal ook meer LDL het lichaam ingestuurd worden.

Als het LDL dus verhoogt is, is het dus belangrijk om uit te zoeken hoe dit komt. Vaak worden cholesterolverlagers ingezet, maar daarmee vergroot je de kans dat de problemen verergeren. De celwanden worden dan minder goed gerepareerd en/of de aanmaak van hormonen gaat mis.

Wanneer LDL verhoogt is, zou er eigenlijk ook naar de CRP gekeken moeten worden. CRP zegt iets over de ontstekingswaarde in het bloed. Als deze ook verhoogt is, is er dus ergens een ontsteking aan de hand wat het LDL probeert te herstellen.

HDL cholesterol is de cholesterol die naar de lever wordt teruggetrokken, dit is cholesterol die uit de celwand wordt losgemaakt.

Het is overigens nooit aangetoond dat er een oorzakelijk verband is tussen cholesterolproblemen en hart- en vaatziekten. Het is echter een hardnekkige ‘wijsheid’ wat in stand wordt gehouden door de levensmiddelenindustrie (denk aan margarines waar cholesterolverlagers aan toegevoegd zijn) en de farmacie (die er geld aan verdient om dit zo in stand te houden)

Wat kunnen de oorzaken zijn van cholesterolproblemen:

  • Onvolwaardige voeding: vooral inname van veel snelle koolhydraten en een verkeerde balans tussen omega 3 en omega 6 vetten
  • Ontstekingen
  • Schildklierproblemen
    • Bij een traag werkende schildklier is er een slechtere stofwisseling, dus ook van de vetstofwisseling
  • Tekort aan testosteron
    • Cholesterol wordt verhoogd om voor meer aanmaak te zorgen, het is tenslotte de grondstof van dit hormoon
  • Te weinig beweging
  • Stress

Kortom: oorzaken aanpakken i.p.v. cholesterolverlagers (statines) te gaan slikken. Ook omdat hier bijwerkingen aan zitten (zoals spierpijnen, libidoproblemen tot aan impotentie toe en nog veel meer ellende)

Wat kun je zelf doen m.b.t. leefstijl?

  • Zorg voor de inname van de juiste koolhydraten, die de bloedsuikerspiegel niet of nauwelijks laten stijgen.
    • Wat laat de bloedsuikerspiegel stijgen en kun je dus beter vermijden?
      • Suiker (glucose, fructosestroop, sacharose)
      • Wit brood, witte pasta, witte rijst
      • Bier
      • Gebakken aardappelen
      • Gekookte aardappelen
      • Verse aardappelpuree
      • Bruin brood (wel minder dan wit brood)
    • Wat laat de bloedsuikerspiegel nauwelijks stijgen?
      • Groenten
      • Fruit
      • Avocado
      • Olijven
      • Linzen
      • Zoete aardappel (ondanks dat deze zoet is!)
  • Zorg voor de juiste inname van omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren
    • Vooral de omega 3 vetzuren eten
      • in vette vis,
      • zeewier,
      • lijnzaad(olie),
      • walnoot(olie),
      • spinazie,
      • waterkers,
      • alfalfa,
      • zwarte bessen
    • Omega 6 vetzuren beperken
      • Maisolie
      • Margarine
      • Halvarine
      • Bakboter, braadvetten
      • Kant- en klaarprodukten
      • Saffloerolie
      • Sojaolie
      • Pindaolie
      • In brood zit linolzuur, dus wanneer je veel brood eet, krijg je ook veel linolzuur binnen
      • Zonnebloemolie
        • Vooral de voedingsmiddelenindustrie maakt hier veelvuldig gebruik van. Als er ‘plantaardige olie’ op de verpakking staat wordt daar vaak zonnebloemolie mee bedoelt.
        • In tapenade’s en pesto’s zit ook vaak zonnebloemolie. Olijven en pijnboompitten bevatten de juiste vetzuren, echter er wordt de verkeerde olie aan toegevoegd. Als je hem zelf zou maken met extra vierge olijfolie zou je een goede bron van de juiste vetten binnenkrijgen.
  • Remmen van ontstekingen
    • Zorg voor stressreductie. Bij veel stress heb je meer kans op ontstekingen
    • Reduceer de inname van transvetten. Dit zijn vetten die door de fabriek gemaakt worden. Alles wat je zelf in je keuken maakt, kan nooit transvetten bevatten.
    • Reduceer suikerinname
  • Ga bewegen, minimaal 30 minuten per dag. Daarnaast krachttraining 3 keer per week 30-45 minuten.
  • Reduceer stress d.m.v. ontspanningsoefeningen zoals yoga en meditatie. Maar ook wandelen in de natuur heeft eenzelfde rustgevende invloed. Daarnaast is het goed om te kijken waarom je last hebt van stress. Hoe komt het dat je zaken in je leven toelaat die je stress geven?

 

Voor meer informatie over vetten:

Van welke vetten word je dik en welke vetten heb je hard nodig?

Hoe kun jij met de juiste vetten ontstekingen remmen of juist bevorderen?

Voor meer informatie over cholesterolremmers en waarom ze je juist niet moet nemen klik dan hier