UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Verstoorde darmflora gelinkt aan reumatoïde artritis

Gepubliceerd op: 05-02-2020

Wat is een verstoorde darmflora?

Bij een verstoorde darmflora zijn de goede en slechte darmbacteriën niet meer met elkaar in evenwicht. Vaak is er een tekort aan goede darmbacteriën wat ervoor zorgt dat de slechte kunnen gaan overgroeien.

Een verstoorde darmflora kan voor beschadiging zorgen van het darmslijmvlies (omdat er meer ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt) met als gevolg dat het darmslijmvlies verhoogd doorlaatbaar wordt. Dit wordt ook wel hyperpermeabele darm genoemd (ofwel leaky gut of lekkende darm in de volksmond). Als de darmwand verhoogd doorlaatbaar wordt kunnen structuren de darmwand passeren die normaal gesproken de darmwand niet horen te passeren. Hierbij kun je denken aan onverteerbare eiwitten, bacteriën en stofjes die door bacteriën worden aangemaakt. Deze komen in de bloedbaan terecht. Het lichaam gaat hierop reageren omdat deze structuren niet in de bloedbaan thuishoren. Dit doet het door een immuunreactie aan te zetten: er worden antistoffen gevormd tegen deze structuren. Dit leidt tot een ontstekingsreactie en deze kan dus ook in de gewrichten plaatsvinden.

Onderzoek laat zien dat het herstellen van de darmflora de symptomen van reumatoïde artritis vermindert evenals de ontstekingen. Het herstellen van de darmflora doe je met de juiste voeding, prebiotica en probiotica. Voor meer info hierover kun je contact met mij opnemen.