UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Deze cursus is een samenwerking tussen:      Vitalieet       &       MENU22 (Margot van Well)

HERKEN JE EEN OF MEERDERE GEZONDHEIDSKLACHTEN BIJ JEZELF?

  • Je hebt last van je darmen of andere chronische gezondheidsklachten?
  • Je hebt onverklaarbare hoofdpijn, gewrichtspijn of hebt weinig energie?
  • Je hebt klachten waarvan je denkt dat die de menopauze hebben te maken?
  • Je hebt een aantal teleurstellingen achter de rug na het volgen van een dieet?
  • Je hebt diabetes type 2, hoge bloeddruk of andere daaruit voortkomende klachten ?

WAT ZOU JE ERVAN VINDEN ALS

  • Je de regie gaat nemen over je eigen gezondheid en positieve resultaten gaat bereiken?
  • Je waardevolle kennis over voeding en leefstijl krijgt, waarmee je gezonde maaltijden kunt bereiden?
  • Je herkent wat je valkuilen zijn en weet hoe je deze gericht kunt aanpakken?
  • Je samenwerkt binnen een kleine groep in een fijne sfeer om je gezondheidsstappen te bereiken?
  • Je ook ondersteund wordt met wekelijkse feedback in je persoonlijke digitale leefstijldagboek?
  • Je kennis en informatie krijgt die je meteen gaat omzetten in de praktijk?
  • Je persoonlijke gezondheidsresultaten gaat bereiken en deze kunt toetsen tijdens de cursus?
  • Je blijvende leefstijlveranderingen kunt bereiken tijdens de cursus, die je zelfstandig kunt uitbreiden na afloop van de cursus?

WAT BIEDT DEZE CURSUS?

  • INDIVIDUELE ONDERSTEUNING
    • Door kleine groepen tussen 8-12 personen kunnen we   je uitleg op maat geven.
  • GROEPSONDERSTEUNING
    • Vanuit nieuwe contacten uit de groep of het volgen van de cursus met een maatje krijg je extra ondersteuning buiten de bijeenkomsten.
  • VOORNEMENS VOLHOUDEN
    • Door binnen een groep je leefstijl aan te pakken vergroot je de kans dat je blijvend je successen blijft halen. (Bron: Dr. D. van Bodegom -Hoogleraar vitaliteit LUMC)
  • UITGEBREIDE VOEDINGSKENNIS
    • Die wordt vertaald naar directe toepassingen in de keuken en na te lezen is in de cursusmap.
  • VALKUILEN HERKENNEN EN AANPAKKEN
    • De valkuilen leren omzetten naar gewenst gedrag, zodat je het jojo effect  voorkomt.
  • WEKELIJKSE BEGELEIDING
    • Vanuit een digitaal leefstijldagboek geven 1 x p/wk we je direct antwoord op je vraag.
  • EIGEN REGIE LEREN VOEREN
    • Waardoor je na de cursus zelfstandig verder kunt gaan.
  • PROFESSIONELE BEGELEIDING
    • Karin en Margot hebben ruime ervaring binnen hun eigen praktijken en met hun eigen deskundigheid. Ze zijn alle twee ook werkzaam binnen het Centrum voor Leefstijlgeneeskunde van het St. Anna ziekenhuis.  
  • METINGEN VOORTGANG EN SUCCES
    • De cursus bevat meetinstrumenten waarmee je leert om je eigen voortgang/successen in beeld te brengen.
  • OPBOUW CURSUS IN 2 DELEN
    • 1e Deel van de module bestaat uit kennis en informatie. In het 2e deel wordt deze informatie omgezet in praktische toepassingen.
  • INHOUD CURSUS
    • Is niet op hypes gestoeld, maar onderbouwd door wetenschappelijke kennis en praktijkervaringen. Kennis is gekoppeld aan praktische toepassingen en gedragsverandering.
  • PERSOONLIJKE SUCCESEN BEHALEN
    • Gericht op je persoonlijke gezonde veranderwensen en tijdens cursus persoonlijke successen behalen en inzichtelijk maken.
  • BLIJVEND SUCCES BEHOUDEN
    • Door stapsgewijze  aanpak, eigen tempo, bijsturing en het inzetten van kennis en gereedschap sturen naar zelfregie en hierdoor succes weten te borgen.
  • VOEDINGSKENNIS IN DOEN OMZETTEN
    • Klanten zeggen dat we moeilijke kennis goed kunnen omzetten in begrijpelijke taal en praktische toepassingen.

 

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Aantal modules : 8
  • Tijdsduur : 2,5 uur per module
  • Op 2 verschillende locaties start deze cursus:
    • Cursusdata Centrum Hofdael in Geldrop : 9 sept, 23 sept, 7 okt, 21 okt, 4 nov, 18 nov, 2 dec, 16 dec (2021)
      • Uiterlijke aanmeldingsdatum:20 aug 2021
    • Cursusdata Topsupport in Eindhoven: 24 sept, 8 okt, 22 okt, 5 nov, 19 nov, 3 dec, 17 dec (2021) en 14 jan 2022
      • Uiterlijke aanmeldingsdatum: 6 sept 2021
  • Cursustijden : 9.00 – 11.30
  • Cursusmateriaal : alle modules afgedrukt in een map
  • Inbegrepen : koffie/thee
  • Parkeergelegenheid : ruim aanwezig in de buurt van de locatie
  • Prijs 2021 : € 385,00 incl. BTW
  • Prijs 2022 : € 425,00 incl. BTW

INSCHRIJVEN

Aanmelden en inschrijven voor locatie Centrum Hofdael in Geldrop (inschrijving verloopt via Menu22)

Aanmelden en inschrijven voor locatie Topsupport in Eindhoven (inschrijving verloopt via Menu22)

Voor deze cursus gelden de Algemene voorwaarden cursussen en workshops, hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden opgenomen. Met het inschrijven van een cursus of workshop ga je akkoord met de voorwaarden zoals beschreven.

OVERZICHT OPBOUW MODULES 1 t/m 8

Deze cursus geef ik samen met Margot van Well van Menu22

MODULE 1

Aan de slag met je gezondheid in stappen

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Kennismaking

o   Kennismaken met de trainer en de medecursisten

o   Inhoud opbouw

o   De inhoud, opbouw en het cursusmateriaal

o   Beginwaarden in beeld brengen

o   Beginwaarden van je gezondheid in kaart leren brengen met hulpmiddelen.

o   Verwachtingen cursist

o   In beeld brengen van verwachtingen.

o   Persoonlijke gezondheid in stappen/doelen

o   Inzicht krijgen in je gezondheidswensen vanuit Positieve gezondheid.

o   Opstellen van persoonlijke gezondheidsstappen.

o   Meetinstrumenten

o   Persoonlijk digitaal leefstijldagboek aanmaken.

o   Groenten van het seizoen

o   Seizoensgroenten herkennen en toepassen.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 2

Koolhydraten: wat wel en wat niet?

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Wat zijn koolhydraten?

o   Hoe koolhydraten in het lichaam werken.

o   Functie van koolhydraten in het lichaam

o   Welke verschillende koolhydraten er zijn.

o   Ziektes die je kunt krijgen door het eten van de verkeerde koolhydraten

o   Welke koolhydraten je het beste kunt eten.

o   Glycemische lading

o   Welke voedingsmiddelen-, en -producten, welke vorm van koolhydraten bevatten.

o   Hoe zit het met fruit?

o   De verschillen tussen fruit en koolhydraten.

o   Suikervervangers

o   Waar deze uit bestaan en welke keuzes je hebt.

o   Aanraders en afraders

o   Keuzes maken in het soort koolhydraten binnen je voeding.

o   Etiket lezen

o   Betere keuzes te maken door het lezen van etiketten.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 3

Eiwitten & goede nachtrust

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Functie van eiwitten

o   Waarom eiwitten belangrijk voor onze gezondheid zijn.

o   Vertering van eiwitten

o   Hoe eiwitten in het lichaam werken

o   Dierlijke en plantaardige eiwitten

o   Welke verschillende soorten eiwitten er zijn.

o   Kwaliteit van eiwitten

o   Welke soort eiwitten en producten, welke vorm van eiwitten bevatten.

o   Op welke wijze je eiwitten optimaal kunt inzetten voor je gezondheid.

o   Belang van een goede nachtrust

o   De relatie tussen goed slapen en eiwitten

o   Hoe wordt het slaaphormoon melatonine gemaakt?

o   Waarom eiwitten belangrijk zijn voor onze gezondheid.

o   Tips voor een goede nachtrust

o   Praktische toepassingen ter ondersteuning van goed slapen.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 4

Vetten, vitamines & mineralen

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Functie van vetten

o   Hoe vetten in het lichaam werken.

o   Soorten vetten

o   Welke verschillende soorten vet er zijn.

o   Vetten en ontstekingen

o   Wat vetten met ontstekingen in je lichaam te maken hebben.

o   Cholesterol

o   Welke soort voedingsmiddelen en producten, welke vorm van vetten bevatten.

o   Hoe je vetten  in je eigen eten kunt gebruiken.

o   Aanraders en afraders

o   Op welke wijze je vetten optimaal kunt inzetten voor je gezondheid.

o   Vitamines en mineralen

o   Wat de invloed is op onze gezondheid van verschillende vitamines en mineralen.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE  5

Effectief richting geven aan je gezondheid in stappen

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Omgaan met valkuilen bij gezonder eten

o   Het in beeld brengen van je valkuilen bij gezonder eten.

o   Effectief richting sturen naar leefstijlverandering

o   Gezondheidsstappen leren maken die effect opleveren.

o   Activeren en concretiseren van Gezondheid in stappen

o   Hoe je gezondheidsstappen goed kunt uitwerken.

o   Je leert op welke wijze je de behaalde resultaten hebt behaald, effect hebben en waardoor je ze kunt bijsturen.

o   Trek- honger en verzadiging

o   Verschil tussen trek en honger leren herkennen en trek leren beheersen.

o   Emotie-eten

o   Omgaan met emotie eten.

o   Beloningen

o   Je leert om positieve beloningen op te stellen en in te zetten als ondersteuning.

o   Gezond uit eten zonder stress

o   Zonder stress buiten de deur gaan eten en gezonde keuzes maken.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 6

Hoe kies ik de beste voeding in de supermarkt?

OPBOUW

WAT LEER JE?

   

o   Antioxidanten en fytonutriënten.

o   Wat zijn antioxidanten en fytonutriënten en waarom zijn ze belangrijk voor ons?

o   Ontstekingsremmende  en ontstekingsbevorderende voeding

o   Verdieping in ontstekingsremmende en ontstekings-bevorderende voeding en invloed op onze gezondheid.

o   De ‘ongezond inkopen’ in de supermarkt

o   Wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn op je gezondheid bij het blijvend ongezonde keuzes maken als je boodschappen doet.

o   Hoe lees ik een voedingsetiket?

o   Inhoud van een voedingsetiket leren begrijpen.

o   Hoe weet ik hoeveel suiker een product bevat?

o   Hoe je kunt kiezen uit alternatieve producten.

o   Wat kun je het beste kiezen in de supermarkt?

o   Op welke wijze gezonde(re) keuzes maken in een supermarkt.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 7

Tussenstand van je gezondheid in stappen

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Kooktechnieken & methoden

o   Een aantal basis- kooktechnieken en methoden die je ondersteunen in het bereiden van maaltijden.

o   Puur eten & winkelen bij de boer

o   Wat we verstaan onder puur eten en wat dit voor waarde voor je gezondheid heeft.

o   Wat de waarde van kopen van voedingsproducten bij de boer is.

o   Planning koken verse maaltijden

o   Planningen leren maken om wekelijks verse maaltijden te maken.

o   Tussenstand effectiviteit/concretiseren van je stappen

o   Tussenstand van je persoonlijke gezondheidsstappen in beeld brengen en bijsturen.

o   Je leert op welke wijze je de behaalde resultaten hebt behaald, effect hebben en waardoor je ze kunt bijsturen.

o   Recepten

o   Recepten die afgestemd zijn op deze module.

MODULE 8

Eindresultaten van je gezondheid in stappen

OPBOUW

WAT LEER JE?

o   Behaalde resultaten

o   Je leert met hulp van je beginwaarden, tussen- en eindwaarden in beeld te brengen wat er tijdens de cursus aan je gezondheid is veranderd.

o   Je leert op welke wijze je de behaalde resultaten hebt behaald, effect hebben en waardoor je ze kunt bijsturen.

o   Je leert op welke wijze je verder kunt gaan met je gezondheidsstappen

o   Behaalde resultaten

o   Je leert met hulp van je beginwaarden, tussen- en eindwaarden in beeld te brengen wat er tijdens de cursus aan je gezondheid is veranderd.

o   Je leert op welke wijze je de behaalde resultaten hebt behaald, effect hebben en waardoor je ze kunt bijsturen.

o   Hoe nu verder?

o   Je leert op welke wijze je verder kunt gaan met je gezondheidsstappen

o   Evaluatie eigen resultaten en cursus

o   Je ervaringen op te schrijven en registreren op evaluatieformulieren