UA-97226585-1
Onze maag speelt een belangrijke rol in de eerstelijns barrière voor ziekteverwekkers. Je ontkomt er niet aan dat je dagelijks ziekteverwekkers binnen krijgt via o.a. de voeding en ademhaling. Ons lichaam heeft hier hele mooie verdedigingsmechanismes voor gemaakt. Het maagzuur in onze maag is hier 1 van.
Het voedsel komt via de slokdarm in de maag. Hier heerst een zuur milieu wat de meeste ziekteverwekkers doodt. Deze houden eenmaal niet van een zuur milieu.
Er zijn mensen die maagzuurremmers slikken omdat ze last hebben van brandend maagzuur. Zo’n middel zorgt ervoor dat het maagzuur minder zuur wordt. Het verlicht de klachten, maar zorgt er ook voor dat de dodende functie van het maagzuur afneemt waardoor er meer bacteriën doorgelaten worden naar de darm. Hier kunnen ze zich gaan nestelen en gaan vermeerderen en voor problemen gaan zorgen. Er vindt dan bv. slechte opname van voedingsstoffen plaats. Daarnaast kan dit voor klachten zorgen als een opgeblazen gevoel, buikpijn, obstipatie en/of diarree, brandend maagzuur en voedselovergevoeligheid. De bacteriën die daar niet thuis horen (omdat het maagzuur niet voldoende aanwezig was) eten namelijk de voedingsstoffen die de darmen eigenlijk zouden moeten opnemen. Daarbij worden gassen geproduceerd die voor buikpijn zorgen.
Vaak is er bij zure oprispingen eerder een maagzuurtekort dan teveel maagzuur. Huh, zie ik je denken?! Beiden geven dezelfde klachten en daardoor is een maagzuurtekort lastig te herkennen. Wanneer er namelijk niet voldoende maagzuur aangemaakt wordt (wat voor de vertering van eiwitten zorgt) en daarnaast te weinig spijsverteringsenzymen aangemaakt worden door de alvleesklier (die het voedsel verder opsplitst) ontstaat er een stagnatie in het voedsel met zuurbranden als gevolgd. Stress kan hierbij een rol spelen aangezien stress zorgt voor verminderde aanmaak van maagzuur. Ook hier geldt weer: neem de tijd om rustig te eten!
Last van zuurbranden? Bedenk dat koffie, alcohol en nicotine de maag aanzet tot de productie van maagzuur en de klachten zo kunnen verergeren.
Natuurlijke middelen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld zoethoutthee of haver.
Een mooie test om te kijken of je te weinig maagzuur hebt: drink op nuchtere maag water met citroensap (begin met een theelepel citroensap). Valt het goed, dan heb je tekort aan maagzuur. Krijg je last van zuurbranden, dan heb je voldoende maagzuur. Je kunt de hoeveelheid opbouwen totdat je last krijgt van zuurbranden.
Een goede zuurgraad zorgt er daarnaast ook voor dat de alvleesklier beter zijn spijsverteringsenzymen afgeeft. Wat weer betekent dat de voeding beter afgebroken wordt en dus beter opgenomen wordt.
Dus net zoals goed kauwen belangrijk is voor de vertering is een goed werkende maag minstens zo belangrijk: het doodt ongewenste indringers en het zorgt dat de vertering beter gaat verlopen!
Grijp dan niet meteen naar maagzuurremmers, maar doe eerst de citroensaptest om te kijken of het wel een teveel is aan maagzuur.
Bedenk dat als je naar de maagzuurremmers grijpt, je misschien andere darmklachten erbij cadeau krijgt....