UA-97226585-1
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

Helicobacter pylori bacterie in de maag – hoe slecht is dit?

Gepubliceerd op: 05-02-2020

Niet alleen in de darmen leven bacteriën, maar ook in de maag. Er is daar dus ook een microbioom aanwezig. De helicobacter pylori bacterie komt normaal gesproken voor in de mond en de maag samen met nog een aantal andere bacteriën. Deze zijn in evenwicht met elkaar. Als dit evenwicht verstoord wordt, kan zo’n helicobacter pylori bacterie gaan overgroeien en klachten veroorzaken.

Helicobacter pylori is op zich geen ziekteverwekkende bacterie. Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft deze bacterie. Deze bacterie wordt alleen schadelijk als het immuunsysteem de overgroei van de bacterie niet kan tegenhouden en er zo een ontstekingsreactie opgewekt wordt.

Zowel de helicobacter pylori als teveel maagzuur wordt gelinkt als een oorzaak van maagzweren. Echter gezond maagslijmvlies kan niet door teveel maagzuur aangetast worden. Zelfs niet als de pH waarde erg laag is (dus erg zuur). Maagzuur heeft een belangrijke functie: het doden van bacteriën in de maag. Gebeurt dit niet voldoende dan kunnen bacteriën zoals de Helicobacter Pylori zich gaan vermenigvuldigen. Deze kan dan een ontstekingsreactie veroorzaken en ervoor zorgen dat de aanmaak van maagzuur nog verder geremd wordt. De ontstekingsreactie zorgt dan voor pijnklachten. Maagzuurremmers kunnen deze klachten verlichten, echter zoals je net gelezen hebt zorg je er dan niet voor dat de helicobacter groei geremd wordt.

Hoe komt het dat de maagflora verstoord raakt:

  • Door antibioticagebruik: deze dood niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede bacteriën.
  • Door maagzuurremmers: er wordt minder maagzuur aangemaakt en hierdoor kunnen bacteriën gaan overgroeien
  • Te weinig maagzuur: dit kan bijvoorbeeld door stress komen
  • Te weinig vezels in de voeding
  • Teveel verkeerde koolhydraten: de ‘snelle’ koolhydraten en suikers
  • Teveel alcohol: alcohol verlaagt de aanmaak van maagzuur
  • Door een gastric bypass

Hoe kun je er nu zelf voor zorgen dat het evenwicht van de bacteriën goed blijft in de maag:

  • Door het eten van vezelrijke voeding
  • Door veel verse groenten en fruit te eten. Toppers zijn brocolli, bloemkool, boerenkool, spruiten, radijs, andere kolen. Hier zitten veel vezels in en zorgen voor groei van de goede bacterien
  • Door het eten van knoflook en uien. Knoflook heeft een antibacteriele werking en zorgt voor meer aanmaak van slijm in de maag (rauwe knoflook!)
  • Voldoende inname van omega-3 vetzuren (vette vis, walnoten, chiazaad, lijnzaad)
  • Olijfolie
  • Gefermenteerde voeding als kefir, yoghurt
  • Groene thee: voorkomt helicobacter pylori infectie en voorkomt maagontsteking
  • Gember: remt de groei van Helicobacter pylori

De juiste voeding speelt hier dus een grote rol in! Wil je weten welke voeding het beste bij jou past? Neem dan contact op voor meer info hierover.